13. mednarodna konferenca o predorih in podzemnih objektih

26. 11. 2021 | Novice

13_conference_itusc_banner

V ITA Slovenija – Slovenskem društvu za podzemne gradnje (SDPG) smo med 17. in 19. novembrom organizirali mednarodno konferenco, na kateri se je sestalo 170 strokovnjakov, inženirjev in študentov gradbeništva. Program je obsegal delavnico, konferenco in ekskurzijo. Delavnica in konferenca sta potekali v hotelu Four Points by Sheraton, Mons Ljubljana, v okviru ekskurzije smo se podali na gradbišče drugega tira Divača–Koper.

Ob otvoritvi delavnice sta navzoče nagovorila Marko Žibert, predstavnik ITA Slovenija – SDPG in prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov, dekanja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki sta z navzočimi delila spodbudne misli ter udeležencem zaželela uspešno konferenco. V nadaljevanju so se zvrstila predavanja domačih in tujih strokovnjakov razdeljena v tri sklope. V prvem sklopu je Alun Thomas, predaval o uporabi mikroarmiranih brizganih betonov, Wolfgang Aldrian pa je razložil kako lahko z uporabo novih tehnologij zmanjšamo porabo brizganega betona.

V nadaljevanju so se na okrogli mizi soočili projektanti, izvajalci, naročniki in nadzorniki gradbenih projektov. Strinjali so se, da je prihodnost gradbeništva v vpeljavi digitalnih orodij in uporabi trajnostnih materialov.

Naslednji dan se je začel s svečanima uvodnima nagovoroma predsednika ITA Slovenija – SDPG Angela Žigona in državnega sekretarja Aleša Miheliča iz Ministrstva za infrastrukturo. S strani Inženirske zbornice Slovenije je zbrane pozdravil predsednik matične sekcije gradbenih inženirjev Andrej Pogačnik. Sledil je Pavle Hevka, generalni direktor 2TDK, z uvodnim predavanjem o poteku gradnje drugega tira Divača–Koper. Oder so nato zavzeli še tuji in domači strokovnjaki, ki so opisali razmisleke o raznolikosti pristopov projektiranja, možnosti uporabe parametričnih BIM modelov ter predstavili izzive, ki so se pojavljali v proizvodnem procesu betona pri velikem slovenskem projektu drugi tir Divača–Koper in pri predoru Karavanke.

Štiri sklope je zaključila okrogla miza, na temo investicije in gradnje infrastrukturnih objektov. Svoje poglede in izkušnje so delili državni sekretar Aleš Mihelič iz Ministrstva za infrastrukturo, Boštjan Rigler član uprave DARS, odgovoren za gradnjo in obnovo avtocest, mag. Dejan Jurkovič z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, Pavle Hevka, generalni direktor 2TDK, Kristjan Mugerli, direktor Kolektor CPG in Angelo Žigon, predsednik ITA Slovenije – SDPG in direktor Elea iC.

Po zaključku strokovnega dela je v hotelski dvorani v zraku prevladoval optimizem. V dveh dneh so predavatelji dokazali, da je v gradbeništvu digitalizacija že del vsakdana in, da je trajnostno delovanje prioriteta vseh. Udeleženci so nadaljevali z neformalnim druženjem in pogostitvijo ob popevkah skupine Neomi in Aleksandre Ilijevski.

Tridnevno dogajanje se je zaključilo z ogledom gradbišča drugega tira Divača – Koper in sprehodom po gradbišču portalov predorov T1 Divača in T8 Koper. Projekt in potek gradnje so predstavili Peter Jemec (Elea iC), dr. Vojkan Jovičić (IRGO consulting) in Simon Avsec (Kolektor).

Predavateljem, udeležencem, sponzorjem in partnerjem se najlepše zahvaljujemo za udeležbo in soustvarjanje konference. Člani Slovenskega društva za podzemne gradnje vam želimo čim več implementacij novega znanja v vaše projekte in obilico uspehov na poslovni poti.

Zlati pokrovitelji
DARS
DRI
Kolektor
RIKO
Pokrovitelji
CGS labs
CGS plus
CVP
DSI Underground
Elea iC
Geotočka
IBE
IRGO consulting
Master Builders Solutions
Normet
POMGRAD
Salonit Anhovo Cement
Sika
SŽ Projektivno podjetje Ljubljana
UTT Mapei
Yapi Merkezi
CVP
Gradbeni inštitut ZRMK
V sodelovanju z
ZBS Združenje za beton Slovenije
Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani
Inženirska zbornica Slovenije