Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je 21. novembra potekala 12. mednarodna konferenca o predorih in podzemnih objektih, ki jo organizira naše društvo. Na njej se je zbralo preko 150 domačih in tujih strokovnjakov ter odločevalcev s področja predorske infrastrukture.

Konferenca se je začela s pozdravnim nagovorom g. Angela Žigona, predsednika SDPG ter g. Marka Brezigarja, direktorja družbe 2TDK. Oba govorca sta v svojih nagovorih izpostavila številne projekte, ki nas na področju podzemnih gradenj čakajo v prihodnjih letih. Glavni izziv bo zagotovo izgradnja drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom, kjer trenutno poteka izdelava projektne dokumentacije v BIM okolju. V kratkem sledi tudi začetek del na 3. avtocestni razvoji osi in izkop predora Pekel na železniški progi Maribor – Šentilj. Oba govorca sta se strinjala, da je prihodnost predorogradnje v Sloveniji svetla.

Sledil je krajši nagovor g. Sama Križaja, direktorja podjetja SIKA Slovenija, ki je bilo generalni pokrovitelj letošnje konference. Nagovoru sta sledili predavanji povabljenih strokovnjakov iz podjetja SIKA, ki so predstavili sistemske rešitve pri vgradnji brizganega betona ter hidroizolaciji predorov.

Strokovna predavanja so bila razdeljena v tri sklope: RAZISKAVE TAL, PROJEKTIRANJE in GRADNJA.  V prvem sklopu smo prisluhnili trem predavanjem s področja geologije in raziskav tal. Skupna točka so bile raziskave na predvideni trasi drugega tira Divača – Koper. Drugi sklop –  projektiranje, je bil z osmimi predavanji najbolj obširen. Spoznali smo številne dobre prakse iz Slovenije in tujine. Tudi pri gradnji predorov je opazen vedno bolj izrazit trend uvajanja BIM pristopa k projektiranju. Naslednji logični korak je, po besedah predavateljev, uporaba umetne inteligence pri določanju idealne trase predorov. Zadnji sklop predavanj je bil namenjen gradnji. Ta del je bil najbolj mednarodno obarvan, zagotovo pa bo v naslednjih letih veliko prispevkov tudi z domačih gradbišč.

Uradni del konference se je zaključil s okroglo mizo na temo javnega naročanja infrastrukturnih projektov v Sloveniji in po svetu. Svoje izkušnje in videnja so soočili dr. Tomaž Vidic (DARS), Marko Brezigar (2TDK), Damir Topolko (DRSI) Václav Pavlovský (Metrostav) in Angelo Žigon (Elea iC).

Sledil je še neformalni del s pogostitvijo in druženjem, ki ga je z glasbo popestril duo Dovč & Gombač.

 

Generalni pokrovitelj

V sodelovanju z

Pokrovitelji