Eden najodmevnejših svetovnih dogodkov na področju podzemnih gradenj je zagotovo WTC (World Tunneling Congress), ki se je letos med 22. in 28. aprilom odvijal v San Franciscu, Kaliforniji. Da gre za resnično velik dogodek pričajo naslednje številke: prisotnih je bilo preko 2500 udeležencev iz več kot 100 držav, na kongresu smo bili deležni predstavitev več kot 800 predavateljev iz industrije, razstavne prostore pa je zasedalo več kot 200 podjetij.

Prispevek mladih na srečanju ni bil zanemarljiv. Ambiciozni inženirji in študenti doktorskega študija so kongres obogatili s številnimi zanimivimi predavanji in novimi idejami, katerim so radi prisluhnili tudi bolj izkušeni strokovnjaki. Predstavniki ITAym so s postavitvijo stojnice v razstavnem prostoru širši javnosti, predvsem pa mlajšim udeležencem, predstavili delovanje društva, cilje ter dosežke in uspešno pridobivali nove člane. Član slovenskega društva, Martin Lah, je bil eden od predavateljev na BIM (Building Information Modeling) delavnici, ki je pritegnila največ pozornosti in o kateri je bilo govora skozi celoten čas kongresa.

Četrti večer kongresa je bil namenjen druženju mladih. Srečanje v bolj sproščenem okolju in ob udeležbi zgolj mlajših od 25 let nam je omogočil enkratno priložnost za navezovanje stikov z mladimi iz celega sveta. Najpomembnejša je bila pri tem naveza, ki smo jo sklenili s predstavnico Avstrije in Švice ter predstavnikom Italije. Udeležba na svetovnem kongresu je, zaradi velikih finančnih stroškov, za večino nedostopna, kar ni skladno z cilji društva o izobraževanju in povezovanju mladih. Iz tega razloga je nastala želja in obljuba o organizaciji regionalnih srečanj na območju Slovenije in sosednjih držav.

Osrednji dogodek ITAym je bila generalna skupščina držav članic, na katerem smo bili seznanjeni z aktivnostimi in dosežki posameznih društev za preteklo leto ter plani za prihodnje. V sklopu srečanja je potekal tudi “brainstorming”, s katerim so sodelujoči prispevali z novimi idejami o izboljšanju in širitvi društva ter povečanju prisotnosti na socialnih omrežjih. Za konec je sledil še izbor novih članov izvršnega odbora, v katerega je bila izvoljena tudi predsednica SDPGmč, Doris Frank.

Veselimo se naslednjega WTC-ja, ki ga bo prihodnje leto gostila Norveška.

Več o kongresu si lahko preberete na www.wtc2016.us. Hkrati vas vabimo, da si preberete uradno publikacijo društva ITAym Breakthrough.

Udeležbo na srečanju sta omogočila:

Elea iC
Geoportal